Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, in je tuin, op het balkon of op het fietspad… Slakken. De ene persoon vindt ze fascinerend terwijl de ander het maar vieze beestjes vindt. De grote vraag is: zijn slakken gevaarlijk voor honden? Wat is de reden waarom ze gevaarlijk kunnen zijn? En wat kunnen voor maatregelen kunnen we nemen?
Zijn slakken gevaarlijk voor honden?
Het grootste gevaar van slakken is dat ze nare parasieten zoals wormen kunnen bij hebben. Niet alle slakken hebben wormen en het is bekend dat in bepaalde gebieden slakken meer wormen bij zich dragen dan in andere gebieden in Nederland (Flevopolder, Den Haag, Veluwe). De meest voorkomende worm die een naaktslak bij kan hebben is de longworm en de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum). Deze wormen kunnen honden erg ziek maken. Met name honden lopen grote kans op besmetting door slakken.
Levenscyclus van wormen
Wanneer de hond in aanraking is geweest met een besmette slak, dan kruipt na opname de larve van de worm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen. Wanneer de wormen zich in de longslagader bevinden dan kan je huisdier hier ernstig ziek van worden. In het hart en de longslagader ontwikkelen ze zich tot een volwassen worm. De eitjes die deze wormen produceren komen uiteindelijk in de kleine bloedvaatjes van de longen. De larven die uit deze eitjes komen, worden opgehoest en meestal weer doorgeslikt. Zo komen de larven in de ontlasting terecht. Wanneer jouw hond besmet is geraakt, kan jouw hond via de eitjes en larven in zijn ontlasting ook weer andere dieren besmetten.
Symptomen van een wormbesmetting
Symptomen van een wormbesmetting zijn:
- Hoesten (maar dit hoeft niet altijd)
- Ademhalingsproblemen
- Lusteloos
- Geen zin om te eten
- Overgeven en diarree
- Vermagering
- Bleke huid, dit kun je vooral bij het tandvlees zien
- Slechte conditie (buiten adem na een lichte inspanning)
- Problemen met de bloedstolling
Wat moet je doen als je hond of kat een slak heeft gegeten?
Wanneer je weet dat je hond of kat in contact is geweest met een slak, neem dan contact op met je dierenarts. Ook is het noodzaak om je hond of kat op tijd te ontwormen (Milbemax). Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen dood. Dit voorkomt een heleboel problemen en narigheden. Gebruik ook nooit geen slakkengif om de slakken te bestrijden waar je loopt. Slakkengif is dodelijk voor je huisdier.
Bron: Dierenapotheker.