Puppy kopen op marktplaats?

Puppy kopen op marktplaats?

woensdag, 29 november 2023  

Puppy kopen op Marktplaats? ’Je staat meteen 1-0 achter’

Wil je een puppy kopen? Online verkoopplatform Marktplaats staat er vol mee. Is het verstandig om via deze weg een hondje te kopen? En waar moet je op letten als je besluit dit te doen? Wij vragen het Karen Soeters, van dierenbeschermingsorganisatie House of Animals.

Is Marktplaats een goed idee?

Wie op Marktplaats op het woord ‘pups’ zoekt, vindt duizenden advertenties. De kleine hondjes die op de afbeeldingen staan, zien er vaak ontzettend schattig uit, maar laat je daar niet door leiden. “Ik kan nu al zeggen, als je op Marktplaats begint, sta je 1-0 achter. We zien ontzettend veel malafide handel daar, dus doe het niet”, laat Soeters meteen weten.

Toch via Marktplaats? Zie de signalen

Doe je het toch? Wees dan alert op wie de hond aanbiedt en hoe de advertentie eruitziet. “Vaak komen de hondjes uit het buitenland en heeft de handelaar meerdere advertenties. De advertenties verschillen soms een beetje; in de ene staat dat de verkoper een particulier is en in de volgende staat weer dat het om een fokker gaat.”

Ook geeft Soeters aan dat je malafide fokkers – ook wel broodfokkers genoemd – vaak niet via e-mail kunt benaderen, maar enkel per telefoon. Allemaal geen goed nieuws.

Geen moederhond en geen vragen

Heb je eenmaal een afspraak gemaakt met een fokker? Ook dan zijn er ontzettend veel zaken die erop wijzen dat het niet in de haak is. Bijvoorbeeld als de moederhond niet aanwezig is bij het nestje. “Draai je dan om en ga weg. Ook als er dingen tegen je gezegd worden als ‘nou, nu kies je wel de mooiste uit het nestje, daar hebben we nog drie andere mensen voor.’ Dan weet je dat het foute boel is.”
Andere manieren van druk uitoefenen zijn ook slechte voortekenen, overigens, net als het uitblijven van vragen over jou en jouw woonsituatie. “Een fokker die liefde heeft voor de dieren, wil weten waar het dier terechtkomt en of het een goede eigenaar zal zijn. Slechte handelaren interesseert dat niets.”

Hond door het raam

Wat ook een teken aan de wand is, is als handelaren zeggen dat je de hond meteen mee kunt nemen of zelfs bij je thuis willen brengen. “Ga daar nooit in mee”, adviseert Soeters. Vraagt een fokker of je wil afspreken op een parkeerplaats om je de hond te overhandigen? Doe dat al helemaal niet. In de praktijk doen sommige mensen dit toch. “We hebben zelfs gezien dat een hond door het autoraam werd aangegeven.” 

Een andere rode vlag is een handelaar die geen adresgegevens wil delen. “Dan zeggen ze dat ze je dat geven als je onderweg bent en geven ze alleen aan welke richting je op moet. Ze weten natuurlijk ook wel dat er mensen undercover gaan om broodfok op te sporen, dus geen adres willen geven is absoluut niet goed.” 


Lijkt alles in orde? Nog een paar aandachtspunten

Gaan je alarmbellen niet af bij de fokker van jouw keuze, maar vraagt deze persoon je bijvoorbeeld wel om het hondje zelf op jouw naam te zetten? “Dat hoort de verkoper te doen. De enige reden waarom ze dit vragen, is omdat zo niet te herleiden is dat zij de hond vanuit het buitenland naar Nederland hebben gehaald.”

Ook vragen om contant te betalen, in combinatie met een van de hierboven genoemde kenmerken, is reden genoeg om rechtsomkeert te maken. Soeters licht toe: “dat wil niet zeggen dat fokkers die vragen contant af te rekenen allemaal slecht zijn, maar wees alert als deze persoon je bijvoorbeeld onder druk zet om snel te beslissen of als de moederhond er niet bij is als je komt kijken.”

Kijk niet naar de prijs

De prijs van de hond zegt overigens dan weer niets over de al dan niet malafide status van een fokker. “Een fokker die honden voor een paar honderd euro verkoopt, is niet per definitie broodfok. We zien dat sommige broodfokhandelaren ook honden verkopen voor een paar duizend euro. Mensen denken vaak dat ze aan de prijs kunnen afzien of het betrouwbaar is, maar dat is niet zo”, besluit Soeters.

Wil je meer weten over het herkennen van slechte fokkers? House of Animals heeft een brochure met daarin nog meer tips. 

Radar dook samen met House of Animals in de wereld van de illegale puppyhandel. De video die wij hierover maakten, zie je op ons YouTube-kanaal

Bron: Radar- Avrotros.