Glutenvrij, rauw: voedingshypes vormen bedreiging voor huisdieren

Glutenvrij, rauw: voedingshypes vormen bedreiging voor huisdieren

zaterdag, 02 april 2016  

Graanvrij, glutenvrij en rauw: deze voedingshypes zijn niet alleen bij mensen populair. Ook hun huisdieren moeten eraan geloven. Soms met de dood tot gevolg, zeggen dierenartsen die zich zorgen maken. Vooral het voeren van rauw vlees kan gevaarlijk zijn voor dier én mens.

Volgens Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam, is het een trend onder huisdiereigenaren om hun hond of kat een zelf samengesteld dieet van rauw vlees en botten te geven. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat het natuurlijk voedsel is en beter voor de gezondheid dan commercieel diervoer. ‘Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt’, zegt Bosje. ‘Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien.’

Lees hier het complete verhaal: ‘Wolven eten ook rauw vlees’ (+)

Vaak is de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet goed, weet Bosje. ‘Ook maken we het weleens mee dat botresten obstipatie veroorzaken. We moeten de darm dan leegspoelen onder narcose.’ Erger is het, zegt Bosje, als een bot de slokdarm afsluit: littekenweefsel dat daardoor ontstaat, kan een vernauwing van de slokdarm veroorzaken. ‘Soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen.’ Het voeren van rauw vlees is daarnaast ook gevaarlijk voor de mens zelf. Rauw vlees kan ziekteverwekkers als toxoplasma, salmonella, campylobacter en resistente bacteriën bevatten. Elk jaar krijgen ongeveer zevenhonderdduizend Nederlanders een voedselvergiftiging. Ongeveer 75 van hen overlijden. Het RIVM houdt deze cijfers niet bij voor honden en katten, maar ook bij deze dieren komen voedselvergiftigingen voor.

© Renate Beense

Ook dierenarts Joris van Ling uit Amersfoort zegt dat de trend om huisdieren rauw, vegetarisch of glutenvrij voedsel te geven geen onschuldige hype is. ‘In de jaren zeventig zagen we regelmatig dieren met botvergroeiingen. Nu wantrouwen veel huisdiereigenaren opeens commerciële diervoeders. Mensen geloven bijvoorbeeld dat conserveermiddelen in commercieel voer allergieën bij hun hond of kat veroorzaken, maar dat is nog nooit aangetoond.’ De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, is tegen het voeren van rauw vlees. ‘Bij het publiek is nauwelijks kennis aanwezig over de risico’s en de preventie van infecties bij versvleesvoeding’, stelt Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. ‘Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat veel mensen vanuit hun overtuiging dat vers vlees gezond is die risico’s lukraak negeren. Dierenartsen moeten daarom de verantwoordelijkheid nemen om hun klanten daarover beter voor te lichten.’

bron: de volkskrant