Op het moment dat de pup naar zijn baasje gaat, bent u voorzien van een voedingslijst. Probeer u zoveel mogelijk aan het schema te houden en wilt u hier van afwijken overleg dat met uw fokker. Er zijn verschillende merken voer, maar ga nooit op eigen houtje van merk wisselen. De kans op diarree bij de pup is zeer groot. Wilt u na verloop van tijd toch overstappen op een ander merk, overleg dat eerst met uw fokker. Laat u zeker niet door de plaatselijke dierenspeciaalzaak van de wijs brengen, want onze ervaring is, dat de meesten het merk voer aanprijst waar hij/zij de meeste provisie op ontvangt.
Er zijn vele merken voer. Er zijn ook grote prijsverschillen, maar dat vindt je weer terug in de kwaliteit en voedingswaarden. Het zijn de “duurdere” merken, maar qua voedingswaarden en balans ideaal. Ook geef je vergeleken met de goedkopere merken aanzienlijk minder in hoeveelheid, zodat de prijs per maaltijd bijna geen verschil opleverd. Het kiezen van het merk voer blijft een persoonlijke keuze.
Bedelen:
Als u zelf aan het eten bent, geef dan uw hond geen voedsel. Hierdoor krijgt u bij iedere maaltijd een kwijlende dobermann naast u. Laat u dober zelfs niet bij de tafel komen. Hij leert zo dat hij geen voedsel krijgt en niet op u gaan letten als u zelf rustig wilt eten. Dit geldt ook voor hapjes en vertel uw visite van tevoren dat u niet wilt dat men hapjes aan uw hond geeft.
Water:
Zorg altijd dat er vers water klaar staat op een plek waar uw dober makkelijk bij kan komen. Voorkomt maagkanteling.
Standaard:
Ik adviseer altijd om een verstelbare standaard met etensbakken aan te schaffen. De hond kan dan op de juiste hoogte eten.
Rust na het eten:
Gun uw pup/dobermann na iedere maaltijd een uur rust. Dit voorkomt een maagkanteling. Laat hem na de maaltijd vooral niet rennen of spelen !
Tips:
* als uw pup eet, hurk dan eens naast hem. Als hij begint te eten, aait u hem vriendelijk en raak hem overal aan.
* laat af en toe een hapje eten uit uw hand eten.
* haal zijn bak met eten eens weg, terwijl hij aan het eten is. Zet hem na een paar tellen weer terug.
* herhaal deze oefening iedere dag een keer.
U voorkomt hiermee dat hij zijn voedsel beschermd (voedselnijd). Dit kan in agressie ontaarden als de pup volwassen is.
Zodra de hond ouder wordt en minder actief is met sporten, fietsen e.d. kunt u overwegen hem senioren-voer te geven. U voorkomt hiermee dat hij te dik gaat worden, om dat hij een te hoog gehalte aan eiwitten en vet binnenkrijgt. Kijk maar eens om u heen bij de oudere honden, de meesten zijn te zwaar en te dik.
© Van Olympiastaete 2015 - 2024 | Designed by: Wolfsbane Creations