1 augustus, door Dierenkliniek Kortenoord
Geen zout als braakmiddel gebruiken
Jaren lang is aangeraden om honden te laten braken met zout. Uit onderzoek blijkt dit een levensgevaarlijke methode te zijn voor de hond. Met name bij kleine honden kan zout snel fatale gevolgen hebben, maar ook grote rassen lopen ernstig risico bij het gebruik van keukenzout als braakmiddel. En er zijn meerdere honden aan overleden.
Pas ook op met het drinken van zeewater door uw hond. Veel zeewater drinken kan uitdroging en maag-darmklachten veroorzaken. Ook hierbij kan een overmaat aan zout opgenomen worden door uw hond.
Wanneer u als eigenaar van een hond op internet zoekt naar informatie over een mogelijke vergiftiging, dan wordt het geven van keukenzout helaas nog steeds als “eerste hulp middel” genoemd. Tot voor kort hebben veel dierenartsen in eerste instantie aangeraden om de hond, na opname van gevaarlijke producten, thuis te laten braken met behulp van zout achter op de tong. Vaak is dit effectief en wordt het zout ook weer uitgebraakt. Maar als het zout niet uitgebraakt wordt kan het dodelijke gevolgen hebben voor de hond.
Andere producten die tot acute zoutvergiftiging kunnen leiden, zijn sommige toiletblokjes, afvoerontstoppers, vaatwasmachinezout, zoute drop, speeldeeg, pekel, zeewater en likstenen. Met name de inname van het kinderspeelgoed ‘speeldeeg’ (play dough) door honden komt regelmatig voor. Vooral als het ingedroogd is bevat het relatief veel zout. Na het eten van speeldeeg door de hond moet u dus contact opnemen met de dierenarts.
De eerste verschijnselen na opname van een overmaat aan zout betreffen vaak het maag-darmkanaal. Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal, met niet willen eten, braken en diarree als gevolg. De maag-darm klachten kunnen leiden tot uitdroging, te laag suikergehalte in het bloed, en mogelijk zelfs tot een shock. Ook kunnen er klachten met betrekking tot het zenuwstelsel ontstaan: de patiënt wordt rusteloos, prikkelbaar en kan zelfs spiertrekkingen, toevallen of een sterk verhoogde lichaamstemperatuur krijgen. Uiteindelijk kan de patiënt in coma raken en komen te overlijden.
Voor honden is 3,7 gram keukenzout per kilogram lichaamsgewicht al een dodelijke hoeveelheid. Toxische effecten kunnen al optreden vanaf 1,9 g/kg lichaamsgewicht. Een theelepel keukenzout bestaat al uit ruim7 gram, en een eetlepel bevat 14-22 gram zout.
Ons advies is om keukenzout niet te gebruiken als braakmiddel. In plaats daarvan wordt u geadviseerd contact op te nemen met de dierenarts en te overleggen of het noodzakelijk is de hond te laten braken. Als braken noodzakelijk is, dan heeft de dierenarts daar injecties voor.
Als er nog vragen zijn, kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. Telefonisch maar ook per mail staan we graag tot uw beschikking.
Met dank aan dierenkliniek Kortenoord !(nieuwsbrief)